top of page

MAFIJA, BOLEČINA, LJUBEZEN

Shooting the Mafia

Ljubljana, 7. 10. 2019 ob 19.00 - otvoritev razstave v Galeriji Fotografiji v Ljubljani

Ljubljana, 17. 10. 2019 ob 16.30 - voden ogled po razstavi in pogovor z Letizio Battaglia, ki ga bo vodila Patricija Maličev

17. oktobra bo v galeriji Letizia Battaglia tudi prisotna. Potekal bo vodeni ogled po razstavi in pogovor, ki ga bo vodila Patricija Maličev. 

Razstava bo odprta do 30. oktobra 2019 in je del filmskega festivala Poklon viziji /Omaggio a una visione, ki se odvija v sedmih slovenskih in italijanskih mestih. Letošnja prejemnica nagrade Darko Bratina, ki jo podeljuje goriški Kinoatelje, je britanska režiserka Kim Longinotto, ki je svoje zadnje delo Shooting the Mafia (Mafija v objektivu, 2019) posvetila fotoreporterki Letizi Battaglia: »Letizijine fotografije so osupljivo nazorne, hkrati pa imajo nekakšno dih jemajočo lepoto. Gledalec kar začuti odločnost osebe za objektivom; njen pronicljivi komentar nekaznovanih zločinov. Umetnica se zoperstavlja nasilju in pokaže izjemen, ko razkriva njihovo strahopetnost. In zato je moja junakinja.«

PROGRAM 17. OKTOBRA:


Ob 16.30 bo v Galeriji Fotografiji potekal vodeni ogled ob prisotnosti avtorice Letizie Battaglia in pogovor.

Ob 18.00 se bo program festivala Poklonviziji/Omaggioa a una visione nadaljeval v Slovenski kinoteki s projekcijo filma Ljubezen je vse (Love is All: 100 Years of Love & Courtship) režiserke Kim Longinotto.

Ob 20.30 pa bo v Kinodvoru slovenska premier filma Mafija v objektivu (Shooting the Mafia), ki ji bo sledil pogovor z režiserko Kim Longinotto.

1.jpg

LETIZIA BATTAGLIA velja za pionirko ženskega italijanskega fotoreporterstva. Ta štiriinosemdesetletna  Sicilijanka je začela svoj vseživljenjski boj z mafijo, ko si je prvič drznila usmeriti svoj fotoaparat na kruto umorjeno žrtev. Opustila je tradicionalno družinsko življenje in postala fotoreporterka ter se znašla v prvih bojnih vrstah med enim najbolj krvavih poglavij italijanske polpretekle zgodovine. Na razstavi bomo videli fotografije na katerih so sicilijanski mafijci, aretacije, umorjeni politiki in sodniki, vdove umorjenih borcev proti mafiji, otroke, ki prevzemajo vsakdanjost Palerma, življenja, ki je v njem preostalo.  Skupaj z Battaglijevo bo na razstavi tudi pet fotografij njenega življenskega partnerja, fotografa Roberta Timperija. »Najina sloga se popolnoma razlikujeta, a skupna sta empatija in provokacija«, sta povedala. Timperi skupaj s fotografinjo v Palermu vodi Mednarodni center za fotografijo (Centro internazionale di fotografia).

2.jpg

Razstavo organizira Kinoatelje v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Ljubljani, Lunar Pictures, Charades, Met Films, Impact Partners in Galerijo Fotografijo.

bottom of page